A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a kısır nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Nem véletlen, hogy akárkinek készítettem el eddig, mindenkit levett a lábáról. Ráadásul az egyik kedvenc török szakácsnőm, egy szuperkreatív lány, Refika Birgül kiadott egy könyvet, Narlı tarifler, azaz Gránátalmás receptek címmel, amit természetesen be is szereztem és ebben szerepel a kısır triplán gránátalmás változata, ami még csodásabb, mint az eredeti recept. Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.
És ha már úgyis húsmentes hónapot tartok a blogon (részletekért látogassatok el a www.facebook.com/nargourmet.hu oldalra), következzen hát az egyik kedvenc receptem, mely nem utolsósorban vegán is 🙂
Narlı kısır
2 pohár aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur)
2 marék rukkola
4 db újhagyma
3/4 pohár gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos)
3 marék gránátalmamag
1 ek paprikapaszta
1 ek sűrített paradicsom
1,5 kk morzsolt török pirospaprika (vagy kevésbé csípős chili)
1 kk őrölt pirospaprika
1 kk bors
2 kk só
1,5 kk őrölt római kömény
1 ek gránátalmaszirup
3 ek citromlé
10 ek olívaolaj
Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá 1 pohár meleg vizet és lefedve hagyjuk állni. Keverjünk össze a fűszereket, a paradicsom- és paprikapasztával. A zöldeket vágjuk apróra és tegyük félre. 10 perc múlva öntsük az összekevert hozzávalókat a bulgurhoz és gyúrjuk 10 percig. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá a zöldeket a kezünkkel, de ekkor gyúrni már nem kell. Öntsük rá a gránátalmaszirupot és a citromlevet, épp hogy egy picit kavargassuk meg, szórjunk rá gránátalmamagokat és locsoljuk meg a tetejét még egy pici olívaolajjal! Kész is, szobahőmérsékleten isteni! 🙂
ui: A hozzávalókat a Baross utca 109. alatti török élelmiszerboltban beszerezhetitek. Megéri beruházni, mert pl. egy üveg gránátalmaszirup akár egy évig is elegendő lehet, salátákhoz szuper kiegészítő.
(Fotók: Pinterest)